Corporate Performance Management versus Excel

excel,cpm,corporate performance management,corporate planner, corporate performance management software, cfo,excel finance, liquiditeitsprognose,cashfkow,budgetting,forecasting,planning

Over de hele wereld gebruiken CFO’s en controllers Excel om de financiële planning cyclus, budgetten, forecasts en rapporten te maken. Excel is op de financiële afdeling een oude bekende; er wordt al jaren mee gewerkt en alle alternatieven zoals SAP en Oracle lijken niet aan te sluiten en een vermogen te kosten. Maar is het wel de beste manier? Forecasten, budgetteren, plannen en rapporteren kost ontzettend veel tijd in Excel, en dan hebben we het nog niet eens over scenario analyses gehad. Zou het niet zo kunnen zijn dat, tussen alle ontwikkelingen op het gebied van software, er misschien een betere tool te vinden is?

Waarom lukt het niet met Excel?

Excel is een geweldige desktop tool voor het analyseren van statische datasets en een persoonlijke planning. Bedrijven hebben echter behoefte aan samenwerking, planning, budgettering, forecasten en rapportage voor de hele organisatie en dus ook meerdere afdelingen. Het zijn dan ook deze vlakken waarop Excel vaak tekortschiet.

1 Handmatig

Het is te makkelijk om per ongeluk een rij of cel te verwijderen, formules aan te passen en links te verbreken. Dit gebrek in combinatie met het ontbreken van versiebeheer kan vervelende gevolgen hebben. Excel is niet ontworpen met het oog op samenwerking.

2 Consolideren

Het samenvoegen van financiële informatie van verschillende afdelingen (of ondernemingen) kost ontzettend veel tijd. Het creëren van een ’12 months forecast’ is dan ook een immense opgave.

3 Statisch

Excel biedt enkel een overzicht van historische data op een bepaald moment in de tijd. Hierdoor ben je als finance professional constant op zoek naar de meest recente gegevens om vragen te kunnen beantwoorden over de planning, het budget of de prognose.

4 Data extractie

Het is niet eenvoudig om data in Excel te krijgen; het kan uren duren voordat informatie is geëxporteerd uit het grootboek, Payroll, Inkoop en andere systemen en geconfigureerd in Excel terecht komen. Dit moet toch makkelijker kunnen?

5 Twee-dimensionaal

Excel is twee-dimensionaal waardoor je maar beperkte analyses kunt verrichten. Wanneer je bijvoorbeeld een scenarioanalyse wilt doen waarbij het effect gemeten wordt over meerdere afdelingen, de winst-en verlies rekening, cashflow en de balans wordt dit een vrijwel onmogelijke taak.

6 Betrouwbaarheid

Naast technische tekortkomingen heeft Excel ook gebrekkigheden op het gebied van betrouwbaarheid. Deze liggen in de kracht van Excel; de mogelijkheid om zelf data te manipuleren. Doordat iedereen dit kan doen ontstaan verschillen in formules, meetwaarden en modellen waardoor meerdere versies van de ‘waarheid’ ontstaan binnen de organisatie. Zo wordt het onmogelijk om bij te houden welke wijzigingen zijn gemaakt, door wie en wanneer.

Hoe verschilt Corporate Performance Management (CPM) van Excel

Het is zonde om je getalenteerde financiële afdeling zo veel tijd en energie te laten stoppen in een tool die simpelweg niet is ontworpen om complexe financiële analyses en rapporten te produceren. Daarom zijn er nu verschillende Corporate Performance Management systemen beschikbaar. Deze software laat bedrijven ontsnappen aan Excel-Hell door een eenvoudig en betrouwbaar systeem aan te bieden. Met CPM wordt data centraal vastgelegd en automatisch geïmporteerd. Zo heb je altijd up-to-date data om mee te werken. Bedrijven van alle formaten en in verschillende branches genieten al van de voordelen van CPM systemen. Deze bedrijven besparen veel tijd binnen de planning en control cyclus waardoor de investering in CPM software veelal snel terugverdiend wordt.

Corporate Planner

Corporate Planner is Corporate Performance Management software dat ontwikkeld is op basis van meer dan 20 jaar bedrijfsadministratieve know-how. Met Corporate Planner(CP) kun je betrouwbaar en snel werken aan Geïntegreerde Financiële Planning, Budgetting, Forecasting, Consolidatie en Multidimensionale analyses zoals Scenario Analyses. In CP wordt data gekoppeld vanuit bestaande systemen (o.a. ERP, CRM, HRM, Payroll) waardoor je altijd werkt met up-to-date cijfers. Dit maakt het mogelijk om met een Rolling Forecast te werken. Alle databronnen van verschillende afdelingen worden automatisch geconsolideerd door CP. Met geïntegreerde financiële planning, analyse en rapportage houd je eindelijk echt tijd over om data-driven advies te geven aan de business.

Wil je meer te weten komen over hoe het vervangen van spreadsheets kan bijdragen aan de versnelling van je planning en control cyclus? Vraag dan een persoonlijke demo aan via www.planning-control.nl/demo.

Dit doet Excel goed

 • Persoonlijke planning
 • Twee dimensionale ‘what-if’ analyses
 • Data integriteit controleren
 • Analyseren van statische datasets
Dit doet Excel niet goed

 • Gezamenlijke planning en rapportage
 • Management informatie
 • Managen van financiële processen
 • Multi-dimensionale performance analyses, scenario analyses
 • Consolideren van data

Corporate Planner

 • Budgetting
 • Planning
 • Forecasting
 • Consolidatie
 • Scenario Analyses
 • Actuals automatisch overhalen uit databronnen
 • Altijd up-to-date data om mee te werken
 • Liquiditeitsprognoses
 • ‘ Rolling Forecast’